Αστυπάλαια: το καλύτερο μέρος για να αποχαιρετήσεις τον Αύγουστο!

Κάστρο, Πειρατές, Δαντελωτές ακτές + μερικοί ακόμα λόγοι που θα κάνουν την Αστυπάλαια τον επόμενο σου προορισμό.

Βασικές πληροφορίες

1)Μεταφορά – Μετακινήσεις

Η Αστυπάλαια απέχει με κάραβι από το λιμάνι του Πειραιά 8 – 10 ώρες ανάλογα το δρομολόγιο. Σύνδεση αεροπορική υπάρχει αλλά τα εισιτήρια εξαντλούνται πολύ γρήγορα καθώς μιλάμε για 50 θέσεις. Αν επιλέξεις το καράβι η καμπίνα είναι ναι μεν καλή λύση ακριβή δε.  Στο νησί τα δρομολόγια του Κτελ είναι συχνά και υπάρχει συνέπεια στο ωράριο που εξυπηρετεί τα κεντρικότερα σημεία του νησιού.

IMG_6187

 

2)Διαμονή

Στη Χώρα συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος καταλυμάτων εκεί θα βρεις από rooms to let με θεα το Κάστρο για πιο ρομαντικές καταστάσεις μέχρι super πολυτελή ξενοδοχεία. (οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τη περίοδο και το κατάλυμα από 30 ευρώ – 250 ευρώ/δίκλινο/διανυχτέρευση). Λίγο έξω από τη Χώρα λειτουργεί και camping, το οποίο διαθέτει και πουλμανάκι για τις μετακινήσεις σας.

Πέρα Γυαλό – Μαλτεζάνα – Σχοινώντα – Λιβάδι  αν θες διαμονή πάνω στη θάλασσα σε επίσης πολύ καλές τιμές και λίγο πιο χαλαρά, όχι τόσο πυκνοχτισμένα.

IMG_6312
Πέρα Γυαλός – Το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας

 

3) Φαγητό – Ποτό

IMG_6164
Πέρα Γιαλός – Το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας
IMG_6165
Πέρα Γιαλός – Το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας
IMG_6711
Πέρα Γιαλός – Το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας

Οι παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζουν τα old time classics της Αστυπάλαιας! Το Συμιακό γαριδάκι είναι οκ.. τα Πουγγιά τα σπάνε… Οι ντοματοκεφτέδες που έφαγα στον Αστακούκο στο Σχοινώντα φοβεροί! Θα δοκιμάσετε θέλετε δε θέλετε χλωρή το τυρί της Αστυπάλαιας που το βάζουν παντού! Θα φάτε πραγματικά φοβερό ντάκο, ξετρελάθηκα όπου και να το δοκίμασα. Ψάρια να χαρεί το στομάχι σου, θα βρεις παντού – φρεσκότατα – σε καλές τιμές – θα βρεις και τρομερό αστακό – αστακομακαρονάδα στην Αστυφαγία στον σεφ Θανάση που το καλοκαίρι σε φροντίζει στην Αστυπάλαια και το χειμώνα απολαμβάνουν τα πιάτα του όσοι ταξιδεύουν με Turkish Airlines,  και σε όλα τα εστιατόρια αρκεί να έχεις κάνει κράτηση μιας και τέλος Αυγούστου και χωρίς κράτηση βρήκα μόνο μια φορά αστακό.

Φθηνό ψάρι βρήκα στο Λιβάδι στον Αστρόπελο και φοβερή εξυπηρέτηση και στην Αλμύρα στη Μαλτεζάνα!

Στην Αστυπάλαια ούτε βρίσκεις συχνά άλλα ούτε σου πάει η καρδιά σου με τόσο ψάρι να ζητήσεις κρέας. Αν όμως δεν αντέξεις και είσαι κρεατοφάγος σαν και μένα και αν λατρεύεις και τα σουβλάκια….ένα είναι το απόλυτο, το μοναδικό, το ασύγκριτο μέρος, ο ναός του πίτα γύρο κοτόπουλο….ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΩΝ στη Χώρα. Θα σας πω και σίγουρα μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και η Ρούλα η μια εκ των 3 γυναικών που κρατάγανε το μαγαζί ότι εκεί έτρωγα για 4 μέρες συνεχόμενες κάθε βράδυ από δυο τυλιχτά παρακαλώ!  Ρούλα αν το διαβάσεις αυτό γεια σου, να ξέρεις οτι νιώθω ένα τεράστιο κενό από τη μέρα που γύρισα Αθήνα!


Για ρομαντική έξοδο για φαγητό σας προτείνω το εστιατόριο Ακτή με τα prive μπαλκονάκια με την αξεπέραστη θέα στο κάστρο και το φοβερό design εξού και οι δυο φώτος : γαριδάκι και πουγγιά (ανάλογα την εποχή κάντε κράτηση αν θέλετε να βρείτε στα ιδιωτικά μπαλκονάκια).

IMG_6196
wearing FK by Foteini Kyriakati grey shorts!for a special dinner!

 

Ακόμα μου άρεσε ένα μαγαζί με γλυκά το είχα βρει από το instagram στην Αθήνα λέγεται Κολοκύθα στον Πέρα Γιαλό, δυστυχώς δεν πρόλαβα να το επισκεφτώ, αν σας βγάλει ο δρόμος περιμένω εντυπώσεις!

Για ποτό μπορείς να πας για κοκτέιλ στο Castro bar ή στο Μύλο.

 

4) Εξορμήσεις

Μόλις φτάσεις στο δωμάτιο σου λογικά θα παραλάβεις και εσύ αυτό τον περιεκτικό και πολύ χρήσιμο  χάρτη της Αστυπαλιάς (έτσι την λένε οι ντόπιοι). Οι περισσότεροι σου λένε ότι αν δεν είσαι λάτρης της περιπέτειας, δεν έχεις τζιπ, δεν ήρθες για να σε φάνε τα μονοπάτια και άλλα πολλά να σβήσεις το πάνω μέρος του νησιού! Να κόψεις δηλαδή το πάνω μέρος των φτερών της «πεταλούδας» των Δωδεκανήσων, που όπως θα χεις διαβάσει παντού η Αστυπάλαια είναι πιο πολύ Κυκλαδίτικη παρά νησί των Δωδεκανήσων.

img_6926-1
άσφαλτος(κόκκινη διαδρομή) – χωματόδρομος(κίτρινη)

Αν έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο οι αποστάσεις είναι σχεδόν μηδενικές και εύκολες στα κόκκινα σημεία του χάρτη.

Μερικές προτάσεις που καλύπτουν όλο το νησί για τους πιο δραστήριους είναι οι εξής:

ΣΠΗΛΑΙΑ

  • Το σπήλαιο του Νέγρου,στις Βάτσες
  • Το σπήλαιο του Δράκου, στο Βαθύ (προτιμήστε να πάτε με καϊκι, καθώς η διαδρομή θεωρείται δύσκολη και κάπως επικίνδυνη.)
  • Η σπηλιά της Παναγίας της Πουλαριανής, στην Ανάληψη χτισμένη στο ψηλότερο βουνό της Αστυπάλαιας το Καστελάννο.

 

ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ – ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Αγαπώ τα κάστρα και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου για Αστυπάλαια φέτος. Το ενετικό κάστρο της οικογένειας Κουερίνι χτίστηκε τον 13ο αι. στα ερείπια του Βυζαντινού κάστρου. Από εκεί δημιουργήθηκε ο 1ος οικισμός του νησιού, θα παρατηρήσετε ότι οι εξωτερικοί τοίχοι του κάστρου δημιουργούνται από τους τοίχους σπιτιών. Το συγκεκριμένο κάστρο σε καθηλώνει καθόλη τη διάρκεια της παραμονής σου στο νησί. Το βλέπεις σχεδόν από παντού, το βράδυ σου κρατάει συντροφιά καθώς στέκει επιβλητικά φωτισμένο. Η διαδρομή από τα σοκάκια της Χώρας μέχρι το Κάστρο δεν είναι τόσο απαιτητική, ανηφορική μεν αλλά αντέχεται, όταν φυσάει πολύ οι γυναίκες καλύτερα να αποφύγεται φούστες και φορέματα.

Το κάστρο είναι χτισμένο από σκούρα πέτρα. Στην εισοδό του αντικρίζεις μερικά αγγεία και τις δυο εκκλησίες: την Παναγία του Κάστρου (μέσα 18ου αι.) μόλις μπαίνεις και του Αγίου Γεωργίου (1790).

 

Στο ανέβασμα μπορείς να πας από δυο πλευρές – διάλεξε τη μια στο ανέβα και την άλλη στο κατέβα για να περάσεις και από την Παναγία την Πορταϊτισσα, η οποία αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Τον δεκαπενταύγουστο εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με χορό, τραγούδια και τις γυναίκες του νησιού να μοιράζουν τοπικά εδέσματα.

 

IMG_6659
Στην Αστυπάλαια από παντού έχει μοναδική θέα

Στην Αστυπάλαια θα παρατηρήσεις ότι αν και είναι σχετικά παρθένα ακόμη και στο μεγαλύτερο μέρος της άχτιστη ευτυχώς από κάπου εμφανίζεται μια εκκλησίτσα. Το νησί έχει πάνω από 350.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας – Βρεφικό Νεκροταφείο

Είσοδος 2 ευρώ.

Θα το βρεις απέναντι από το μαγαζί με τουριστικά είδη της Μαμάς Φλώρας στο Πέρα Γυαλό. Είναι ένα μικρό πολύ μικρό οίκημα θα μπερδευτείς ότι ειναι σπίτι. Ο υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ευρήματα αλλά και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει το γνωστό πρόβλημα χώρου και μένουν σε αποθήκες.

Ενδιαφέρον έχει το αγαλματίδιο της θεάς Αφροδίτης, τα νομίσματα και η απεικόνιση του ψηφιδωτού της ελληνιστικής εποχής με πρωτόγονες παραστάσεις των ζωδίων και του χρόνου.

p.s στη περιοχή της Μαλτεζάνας βρίσκονται τα λουτρά του Ταραρά όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο ψηφιδωτό, αν θέλετε να το δείτε live ατυχήσατε καθώς οι αρχές το έχουν καλύψει για προστασία μέχρι να φτιάξουν κάποιο στέγαστρο.

Τέλος, στην Αστυπάλαια βρέθηκε το μοναδικό σε όλο το κόσμο βρεφικό νεκροταφείο. Εκτιμάται από το 750 π.Χ και σύμφωνα με έρευνες που άρχισαν το 1996 ο αριθμός των ευρημάτων αγγίζει τα 2100.

 

IMG_6306
Guess τι ζώδιο είμαι!

IMG_6309

 

5) Παραλίες

Σε αυτό το τομέα η Αστυπαλιά σου δίνει πολλές επιλογές. Όλοι βρίσκουν αυτό που ψάχνουν! Οι περισσότερες παραλίες έχουν τρομερό βυθό, αξίζει δηλαδή να έχετε μάσκα και όλες μα όλες είναι πεντακάθαρες!!! Θα πω την αλήθεια εγω αυτό που έψαχνα το βρήκα δυστυχώς την τελευταία μου μέρα στο νησί και το όνομα αυτού ….. ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ! το λάτρεψα, πέρασα υπέροχα, ηρέμησα και πήρα όση ενέργεια χρειαζόμουν για να αντέξω το χειμώνα!

Μπλέ Λιμανάκι: Λίγο μετά τη Μαλτέζανα, στο δρόμο για Σχοινώντα βλέπεις ταμπέλα αφήνεις αμάξι και με ένα μικρό κατέβασμα 1 λεπτού είσαι στον παράδεισο, μικρό χαλίκι, πεντακάθαρα νερά, μικρός χώρος μαξ για 15 άτομα. Φυσικά δεν είναι οργανωμένα! Πάρε νερό και κανά τοστάκι γιατί σίγουρα θα θες να κάτσεις πολύ ώρα!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Βάτσες: Μετά τη Χώρα ακολουθείς ταμπέλες προς Λιβάδι – Αγ. Κωνσταντίνο η διαδρομή είναι μια και μετά ξεκινάνε και ταμπέλες για Βάτσες , ο ίδιος δρόμος μέχρι ένα σημείο πάει και για Καμινάκια και για το Τζανάκι (παραλία γυμνιστών). Αν ξεκινήσεις από πρωί μπορείς να το συνδυάσεις να πας σε 2 ή 3 παραλίες μαζί μιας και είναι πολύ κοντά. Οι Βάτσες είναι οι πιο μακρινή με ένα 15 – 20 λεπτο χωματόδρομο όπου δεν υπάρχει τίποτα – μόνο κάποια στιγμή βλέπεις μια εκκλησίτσα. Οι Βάτσες είναι οργανωμένες σε ένα σημείο και υπάρχει και beach bar. Ψιλό βότσαλο, μεγάλη ακτή και φοβερός βυθός για μάσκα- τα ψαράκια πηγαινοέρχονται!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Πλάκες: Μετά το Στενό και λίγο πριν τη Μαλτεζάνα βρίσκονται οι Πλάκες! Εδώ ετοιμάσου να κατηφορίσεις με τα ποδαράκια σου για κανά 8 λεπτο – το αθλητικό θα σε βοηθήσει αλλά και σαγιοναρίτσα πάει! Μόλις φτάσεις κάτω μπορείς να διαλέξεις ή την παραλία με το βότσαλο ή τις πλάκες ! Αν διαλέξεις τις πλάκες υπάρχει και μια πλάκα πιο βαθιά που οι περισσότεροι ανεβαίνουν και απο μακριά είναι σαν να περπατάς στο νερό! Δεν είναι οργανωμένη παραλία!

 

Σχοινώντας – Μαλτεζάνα – Λιβάδι – Πέρα Γυαλός: Τα γράφω μαζί γιατί μοιάζουν! Είναι σαν να λέμε οι πλάζ του νησιού, ειδικά το Λιβάδι που μαζεύει και πολύ κόσμο! Όλες οργανωμένες, όλες με άμμο και απο πάνω θα βρείς και ταβέρνουλες!  extra tip: αν βρεθείς στην παραλία του Σχοινώντα περπάτησε μέχρι τέρμα αριστερά της παραλίας, ανέβα ένα μικρό λοφάκι και θα φτάσεις στη Βασιλική Καρέκλη!

 

Στενό – Μικρό Στενό: Το στενό λέγεται έτσι γιατί είναι στο πιο στενό σημείο του νησιού αν δείτε το χάρτη θα καταλάβετε ότι είναι το σημείο που δείχνουν να ενώνονται τα φτερά της «πεταλούδας». Το στενό είναι οργανωμένο έχει και καντίνα με άμμο. Το μικρό στενό ακριβώς δίπλα δεν είναι οργανωμένο αλλά η απόσταση μεταξύ των δυο είναι ελάχιστη. Όσοι πάνε στο μικρό στενό παρκάρουν στο εκκλησάκι.

Χρυσή Άμμος: Για πολλούς η πιο ωραία παραλία του νησιού αρκέι να μη φυσάει γιατί αλλιώς βγάζει πολλά σκουπίδια. Ρωτήστε πριν πάτε! Οργανωμένη.

Κουτσομύτης – Κουνούποι: Ετοιμαστείτε για απόδραση με καϊκι (Αντώνης από Μαλτεζάνα)  ή σκάφος (Θαλασσοπούλι και άλλο ένα από Πέρα Γυαλό). Η εκδρομή σας θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα επιστρέψετε στις 17:30. Πριν κάνετε κράτηση να έχετε τσεκάρει τον καιρό για δυο λόγους α) μπορεί να μην καταφέρετε να πάτε και στις 2 παραλίες αν έχει πολλά μποφόρ και να χάσετε τον υπέροχο Κουτσομύτη όπως εμείς (τον είδαμε μόνο από το καϊκι) β) θα ταλαιπωρειθείτε πάρα πολυ.Το καϊκι του Αντώνη κοστίζει 15 ευρώ/ άτομο. Τα άλλα 2 κοστίζουν περίπου 20 ευρώ και προσφέρουν και κάτι σε φαγητό. Από φέτος στην παραλία Κουνούποι λειτουργεί καντίνα πέρα από αυτό οι παραλίες είναι ανοργάνωτες. Οι κουνούποι είναι φοβερή καθώς είναι 2 θάλασσες σε μια που τις χωρίζει μόνο μια στενή λωρίδα γης! Ο Κουτσομύτης από την άλλη έχει φοβερά γαλαζοπράσινα νερά!Μη χάσετε αυτή την εκδρομή!

Αυτό που με έχει βάλει σε ψάξιμο είναι ότι από ψηλά από το δρόμο Βάτσες προς Χώρα έβλεπα συνέχεια φοβερούς κολπίσκους αλλά δεν είχαν ταμπέλες με ονόματα, ούτε τις βρήκα στο χάρτη και δυστυχώς δεν είχα άλλες μέρες για να τις εξερευνήσω. Ελπίζω εσείς να προλάβετε!

 

Αν δεν σου έφτασαν όλα τα παραπάνω για να ετοιμάσεις βαλίτσες για Αστυπάλαια σου λέω και κάτι ακόμα:

Η Αστυπάλαια είναι από τα λίγα μέρη που όποτε και αν πας θα νιώσεις σαν το σπίτι σου και αυτό γιατί μπορείς πραγματικά αν το επιθυμείς να βρεις την ησυχία σου.

Έχεις τόσες επιλογές σε παραλίες που σίγουρα μπορείς να βρεις μερικές να είσαι μόνος σου.

Είναι ακόμα άχτιστη χωρίς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπου κοιτάξεις. Απολαμβάνεις να βλέπεις τη γη, τη φύση.

Φυσικά αν κουραστείς από την ησυχία πας και μέχρι τη Χώρα για να πιείς το ποτό σου και να κάνεις τη βόλτα σου στα σοκάκια και μπορείς να δεις το εσωτερικό των 8 μύλων, ένας λειτουργεί ως γραφείο για τουριστικές πληροφορίες, άλλος ως mini market και άλλος ένας χώρος έκθεσης έργων ζωγραφικής. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη στο Γυμνάσιο – Λύκειο του νησιού! Υπάρχει ακόμα ένας μύλος τον αποκαλούνε Παλιόμυλο – σίγουρα θα τον δεις γιατί στέκει μόνος του ψηλά, μακριά από τους άλλους να κοιτάει τη Χώρα.

IMG_6622IMG_6381

IMG_6709

IMG_6384
Μπάσκετ με θέα το Κάστρο!
IMG_6290
wearing double fas dress by Foteini Kyriakati

 

Στην επιστροφή από Αστυπάλαια επειδή σίγουρα θα την λησμονήσετε κάντε μια στάση στο φούρνο της Ηλιάνας στη Χώρα και δοκιμάστε τα τρομερά κριτσίνια της. Επέστρεψα με μια σακούλα τεράστια-αγαπημένη γεύση ζάχαρη- κανέλα. Η Ηλιάνα μας κάνει περήφανους σε Αμερική και Αυστραλία με τις εξαγωγές της – όχι για να μην ακούω ότι μερικοί δεν πάτε Αστυπάλαια γιατί είναι μακριά!

 

Αν θέλετε να βλέπετε περισσότερα από τα ταξίδια μου  και τις εξορμήσεις μου ακολουθήστε με και στο instagram: blackswatchtravels

Κορίτσια άν σας άρεσαν τα cosy outfits σε minimal γραμμές που διάλεξα για να φοράω στην Αστυπάλαια θα τα βρείτε εδω και είναι όλα της Foteinis Kyriakati.

IMG_6664
My summer smells like FK !

Σχολιάστε