Πάσχα στο Πήλιο!

Για δικούς μου άγνωστους λόγους είχα συνδέσει το Πήλιο με τον χειμώνα… Ναι..ούτε καν με το καλοκαίρι και τις απίστευτες παραλίες του. Διαπίστωσα όμως ότι το Πήλιο είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο..και άρα μια από τις πολλές επιλογές για Πάσχα εντός συνόρων!

Ημέρα 1η: Αθήνα – Βόλος – Μακρινίτσα – Πορταριά

Δεν μ ‘ αρέσει να χάνω τη μέρα μου, αλλά δεν μ ‘ αρέσει να χάνω και τον ύπνο μου..και όχι δεν μπορώ να κοιμηθώ το μεσημέρι ..οπότε εγώ ξεκινάω πάντα με το ζόρι κατά τις 11:00 για το ταξίδι μου…πράγμα πολύ βολικό στην προκειμένη καθώς κατά τις 14:30 Μεγάλη Παρασκευή έπινα το ουζάκι μ και τσιμπούσα ότι μπορεί να το συνοδεύει σε ένα στενάκι στο Βόλο .  Αρχική μου επιλογή ήταν το Με ζεν φροντίστε να κάνετε κράτηση δεν θα βρείτε ουτε σκαμπό. Επόμενη στάση η Μακρινίτσα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου. Η ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος έγινε το 1881 μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία. Η Μακρινίτσα μαζί με την Πορταριά είναι από τους παλαιότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς τη χώρας μας.

IMG_9973
Μακρινίτσα σου ρχομαι
img_9978
Θέα από το Μπαλκόνι του Πηλίου

Τι θα δείτε: Αναστήλωμένα αρχοντικά του 18ου – 19ου αιώνα, λιθόστρωτα καλντερίμια, αιωνόβια πλατάνια στην κεντρική πλατεία, τη κρήνη του Αθάνατου Νερού, το εκκλησάκιτου Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το παραδοσιακό καφενείο Θεόφιλος που κοσμείται με τοιχογραφία του γνωστού ζωγράφου, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια της ζωής του στο Πήλιο. Τι θα δοκιμάσετε: Γλυκά του κουταλιού 1)κολοκύθι 2)ρετσέλι 3)καρυδάτο. Που θα μείνετε: Προτιμήστε ένα παραδοσιακό αρχοντικό, που θα έχει διατηρήσει στοιχεία από την αρχική διαρρύθμιση. Εγώ διάλεξα τα Αρχοντικά Καραμαρλής, του Γιώργου και της Εύας και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Για περισσότερες λεπτομέρειες δες το άρθρο εδώ.

Το βράδυ προτιμήστε για τον Επιτάφιο την Πορταριά. Έχει περισσότερο κόσμο από τα υπόλοιπα κοντινά χωριά και είναι μια καλή ευκαιρία για να γυρίσετε το χωριό, στα συν ότι έχετε πολλές επιλογές για δείπνο στα μαγαζιά της κεντρικής πλατείας. Το top φαγητό για μένα στην Πορταριά είναι η Κρίτσα, σε αυτόν τον όμορφο χώρο η Ελένη Καραϊσκου δημιουργεί παραδοσιακές συνταγές αλλά και παραλλαγές τους, με απίστευτη πρώτη ύλη, τρομερά γευστικά και το πιο σημαντικό νιώθεις ότι τρως περιποιημένο φαγητό σαν στο σπίτι σου, ποιοτικά, αγνά και όχι χωρίς λόγο εξεζητημένα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ημέρα 2η: Μακρινίτσα – Μηλιές – Βυζίτσα

Σήμερα η μέρα έχει ιππασία στον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλέων. 

Οικογενειακή υπόθεση στον ιππικό όμιλο, πολλές δραστηριότητες για όλα τα γούστα, ιππασία για αρχάριους και πιο προχωρημένους. Πραγματικά το πιο γεμάτο και δημιουργικό Μεγάλο Σάββατο της ζωής μου. Με τα άλογα φτάσαμε μέχρι την παραλία, δεν ήθελαν να μπουν μέσα για να βγάλουμε τις απαραίτητες αμαζονικές φωτογραφίες αλλά οι υπέροχοι οδηγοί – εκπαιδευτές μας έκαναν ότι μπορούσαν για να τα πείσουν να βρέξουν λίγο τα πόδια τους. Στην ατελείωτη έκταση του ομίλου θα βρείτε και άλλους τετράποδους φίλους για πιο προσιτές αγκαλιές.

Συνεχίζουμε για οδοιπορικό! Μηλιές, Βυζίτσα και επιστροφή νωρίς το απόγευμα στην Μακρινίτσα για να ετοιμαστούμε για την Ανάσταση!Απολαύστε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία στο χωριό Μηλιές. Με τις Μηλιές έχουμε συνδέσει όλοι α) τον Μουτζούρη διάσημος στο instagram όλων των επισκεπτών του Πηλίου και β) τη σχολή των Μηλέων με ιδρυτές τους; Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππιδη.

Ώρα για Βυζίτσα! Αν θέλετε να ετοιμαστείτε για το μεσημεριανό μπορείτε να περπατήσετε τα 3 χλμ. που χωρίζουν τις Μηλιές από τη Βυζίτσα. Διατηρητέος οικισμός, μοτίβο πηλιορείτικο, φυσικές ομορφιές και μυρωδιές από φρεσκομαγειρεμένα φαγητά! Η πλατεία της Βυζίτσας για μένα αποτέλεσε έναν μοναδικό σημείο χαλάρωσης, ηρεμίας και δροσιάς. Από τα τραπεζάκια του Γιωργάρα απήλαυσα το ουζάκι μου μαζί με πολλά νηστίσιμα καλούδια, έβγαλα υπέροχες φωτογραφίες και υποσχέθηκα ότι θα ξανάρθω!

temporary 14temporary 15

temporary 18
Γιώργο έλα έξω να φάμε, η ιππασία μας κούρασε!
temporary 19
Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι νηστίσιμα!

temporary 20temporary 21

Το βράδυ ετοιμαζόμαστε για την εκκλησία. Φτάνουμε σχετικά νωρίς στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για την Ανάσταση. Προτιμήσαμε την εκκλησία της Μακρινίτσας, εκεί γυρίστηκαν το 1969 πολλές σκηνές από την ταινία «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη έγκυο τότε και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Μετά την Ανάσταση κατευθυνόμαστε με τα πόδια  στην ταβέρνα ΑΒ. Στο τραπέζι μας περιμένουν αυγουλάκια και τσουρεκάκια! Η κουζίνα παραδοσιακή πηλιορείτικη με έντονες, βαριές συνταγές θα έλεγα..οπότε αν δεν σηκώνετε πολλά πολλά καλύτερα συμβουλευτείτε το προσωπικό.

Ημέρα 3η:Ζαγορά – Χορευτό – Άγιος Ιωάννης – Νταμούχαρη – Τσαγκαράδα

Κυριακή του Πάσχα και είμαστε καλεσμένοι στο Hotel Marabou στο χορευτό Πηλίου του Γιώργου Ξηραδάκη, ο οποίος φρόντισε και για τις δραστηριότητες μας τις μέρες που βρεθήκαμε στο Πήλιο(ιππασία, πεζοπορία) για περισσότερες δραστηριότητες τσεκάρετε Pelion Scout! Η πλευρά που θα εξερευνήσουμε σήμερα είναι άκρως καλοκαιρινή! Οι τολμηροί θα κολυμπήσετε, εμείς οι άλλοι απολαμβάνουμε τις γαλαζοπράσινες ομορφιές του Πηλίου και φωτογραφίζουμε. Παραλιάρες ατελειώτες σε Χορευτό , Άγιο Ιωάννη, Νταμούχαρη για τους λάτρεις του Mamma miaκαι ταυτόχρονα βουτιές και φαγητό! Προσοχή!!! Ο δρόμος από Μακρινίτσα για Ζαγορά θα σας κάνει να σταματήσετε πολλές φορές για να τραβήξετε φωτογραφίες σε ρυάκια, μικρούς καταρράκτες αλλάααα είναι στενός, διπλής κατεύθυνσης, οι ντόπιοι τρέχουν τρελά και πραγματικά η φάση είναι κάπως επικίνδυνη! Δεν θέλουμε στεναχώριες πασχαλιάτικα!

και τώρααααα ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ αγάπη μου! Ο μεγαλύτερος πλάτανος της Ελλάδας βρίσκεται εδώ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής!Οι ντόπιοι λένε ότι οφείλει τη μακροζωϊα του στα νερά που αναβλύζουν καθώς ακριβώς από κάτω υπάρχουν δυο φυσικές πηγές. Οι ρίζες του είναι σε βάθος 4 μέτρων και συχνά η πλατεία ανακατασκευάζεται λόγω των ανωμαλιών που δημιουργούνται στο πλακόστρωτο. Επίσης το 1990 το πάτωμα του ιερού είχε ανακατασκευαστεί, αφού καθώς έμπαινες στο ναό έβλεπες «υψωματάκια» από τις ρίζες και ρωγμές!

Για μαγευτικές, ρομαντικές, ειδυλλιακές καταστάσεις κατευθυνθείτε στον Χαμένο Μονόκερο, μαγαζί μέσα στη φύση, με υπαίθριο μπαλκόνι σαν να κρέμεται από τα πλατάνια, με υπέροχους φωτισμούς, σαν να χάνεσαι στον μαγικό κόσμο της Αλίκης του Burton!

Αρχίζει να νυχτώνει και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής! Πριν φτάσουμε στην Μακρινίτσα κάνουμε μια στάση στο Αερικό caffe. Πανέμορφος, ζεστός χώρος με θέα τα πανέμορφα αρχοντικά του Πηλίου. Ο κατάλογος των γλυκών είναι μεγάλος πορτοκαλόπιτα, σουφλέ σοκολάτας, κρέπες και πολλές παραδοσιακές συνταγές σας περιμένουν!

Ημέρα 4η:Μακρινίτσα – Αθήνα

Ήρθε η ώρα της επιστροφής! Κάντε μια τελευταία βόλτα στην πλατεία της Μακρινίτσας, βγάλτε τις φωτογραφίες σας, αγοράστε υπέροχα σουβενίρ από το τέλειο μαγαζάκι δίπλα από το Λαογραφικό μουσείο, επισκεφθείτε το μουσείο και … του χρόνου με υγεία!

 

 

Σχολιάστε