Τήνος: Next big thing!

Τήνος. Χωριά. Tέλεια Vibes. Νησάρα. Χώρα – Έξω Μεριά – Κάτω Μεριά – Πάνω Μεριά.

Σε αυτό το σημείο εγώ να πω ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ σε όλους εσάς που πρώτοι και από στόμα σε στόμα διαδίδετε ότι η Τήνος δεν είναι μόνο για μονοήμερη για προσκύνημα και θρησκευτικό τουρισμό. H Τήνος είναι ΝΗΣΑΡΑ και αξίζει να πάτε για πολύ, να αράξετε, να ξεκουραστείτε, να γυρίσετε τα υπέροχα χωρία της, να μάθετε τον Γιαννούλη Χαλεπά αλλά και άλλους τεχνίτες του μαρμάρου, να κολυμπήσετε σε απόμερους κολπίσκους, να δοκιμάστε Τηνιακά προϊόντα και να κάνετε surf. Θα σας μείνουν αξέχαστες οι διακοπές σας στο νησί αυτό!

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ένα σαββατοκύριακο είχα στη διάθεση μου για να ανακαλύψω την Τήνο. Είχα την τύχη να δεχθώ την υπέροχη φιλοξενία του Tinos Resort που βρίσκεται στη Χώρα. Και είναι τύχη γιατί το πρόγραμμα ήταν πραγματικά εξαντλητικό και η διαμονή στη Junior σουίτα, με όλες τις ανέσεις, το υπέροχο πρωινό και την εγκάρδια υποδοχή και εξυπηρέτηση του κ. Ψάλτη μας έκανε να αισθανθούμε σαν το σπίτι μας, συν το γεγονός ότι πηγαίναμε τις βόλτες μας στη Χώρα με τα πόδια!

ΧΩΡΙΑ

Αυτό είναι η Τήνος…Χωριά! Γυρίστε όσα περισσότερα μπορείτε! Εμένα ο στόχος μου ήταν αυτός. Μπήκα στο αμάξι και τα πήρα με τη σειρά! Χωριό – στάση – χωριό – στάση, όταν τα ‘παιξα εντελώς πήγα για μπάνιο!

Βωλάξ : όταν η σελήνη συναντάει τη γη. Τεράστιοι γρανίτες, σαν να τους πέταξε εκεί από τον Όλυμπο κάποιος θεός. Όσο περπατάτε θα βρίσκετε περισσότερους. + τα ποίηματα + τα τραγούδια γραμμένα σε παλιά παραθυρόφυλλα/ τοίχους.

Πύργος: Γιαννούλης Χαλεπάς. Το χωριό είναι μια ομορφιά, εννοείται τσίπουρα και μεζέδες στην πλατεία αλλά το τοπ είναι το μουσείο και το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά. Ξενάγηση και στο σπίτι και στο μουσείο. Μαγεία. Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, μουσείο Μαρμαροτεχνικής και Τηνίων Καλλιτεχνών. Ο μύθος λέει ότι ο Φειδίας δίδαξε τους Τηνίους γλυπτική.

Καρδιανή: Υπέροχα vibes, μαγευτική θέα. 

img_8658

Υστέρνια, Τριαντάρος, Δυο χωριά,Αγάπη.

Λουτρά: στα Λουτρά το 1704 έφτασαν οι πρώτες Ουρσουλίνες μοναχές και το 1862 ιδρύθηκε το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι. Από το 1910 μέχρι το 1930 φοιτούν στις Ουρσουλίνες 300 οικότροφες μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Σήμερα στεγάζεται δημοτικό σχολείο και λαογραφικό μουσείο. Το καλοκαίρι διοργανώνονται εκδηλώσεις.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Απηγανιά: 11 χλμ χωματόδρομος, κατάβαση βράχων αλλά ο προορισμός εξωτικός! Εσύ αποφασίζεις!

 Άγιος Ρωμανός.

Παχιά ‘Αμμος: Θα τη λατρέψεις, ήρεμη χωρίς πολύ κόσμο. 10 χλμ από τη Χώρα.

Άγιος Πέτρος: Ναυάγιο, θέα στη Σύρο, μη οργανωμένη.

Καλύβια: Κρυστάλλινα, ρηχά νερά, στη Καρδιανή, ομπρέλες, cocktail από το beach bar.

Κολυμπήθρα: Μικρή και Μεγάλη Άμμος. Στη Μικρή έχει στηθεί ένα όμορφο σκηνικό, με ομπρέλες σαν από στρουμφοχωριό, beach bar, surf, αν έχει κύμα με το ζόρι μπαίνει εννοείται. Σε full moon γίνονται δυνατά πάρτυ.

Λιβάδα: Άγρια ομορφιά, όχι σήμα, χωματόδρομος μέχρι να πας, να τσεκάρεις τον καιρό αν την πιάνει αέρας δεν αξίζει για κανένα λόγο (όπως όλες βέβαια τις παραλίες στην Τήνο, καθώς τα κύματα κάνουν το μπάνιο απαγορευτικό ως επικίνδυνο).

Αγία Θάλασσα: Μαγικό τοπίο, με ένα υπέροχο εκκλησάκι. Απάνεμη και ήρεμη.

Ρόχαρη: Εδώ πριν μερικά χρόνια ένας φίλος ήρθε και αποφάσισε ότι από εκείνη τη χρονιά και ύστερα τα καλοκαίρια του θα τα περνάει εδώ, έτσι ξεκίνησε και έστησε ένα beach bar. Ξέρετε πως είναι, όταν είσαι γύρω στα 24 και το ακούς; Πολλοί έλεγαν μα τι κάνει έχει τα πάντα στην Αθήνα..όταν το άκουσα θυμάμαι γύρισα και είπα τι πρόβλημα έχετε ρε παιδιά; Μπράβο του, μακάρι να το κάναμε όλοι! Μα το λογικό αυτό είναι..το καλοκαίρι να είσαι στη θάλασσα όχι μέσα στην πόλη! Alohari Beach Bar, κοκτέιλ, ξαπλώστρες, κουβανέζικη μουσική (ε, ναι), πειρατική σημαία, watersports & ένα μεγάλο τρομερό πάρτι κάθε χρόνο. (έγραψα πολλά το ξέρω, αλλά αν δεν χαρείς με την επιτυχία των γνωστών σου, τότε με τι;). Μάνο χίλια μπράβο!& Στέφανε ( αν & δεν σε ξέρω!οταν ξανάρθω όμως θα σου πω και σένα μπράβο)

ΦΑΓΗΤΟ – ΓΛΥΚΟ – ΠΟΤΟ

Κυρά Λένη – Τριαντάρος

Τριανταράκι – Τριαντάρος

Ντουάρ/ Πλάτανος – Στενή

Βικτωρία/ Παραλία Κολυμπήθρα (από πάνω)

Σαν τ’αλάτι – Άγιος Φωκάς

Ταρσανάς – Χώρα

Ήταν ένα μικρό καράβι – Χώρα

Το κουτούκι της Ελένης – Χώρα

Μεσκλιές – Χώρα

Εξωμεριά – Υστέρνια

Μαγιού all day bar – Υστέρνια

Κουρσάρος (μπαρ)

Κάκτος (μπαρ)

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣ

Καλοκαίρι και πανηγύρια πάνε μαζί (αν και η Τήνος έχει και το χειμώνα τρομερά πανηγύρια). Αναφέρω μερικά από τα πιο γνωστά:

Πανηγύρι Πέτρου και Παύλου και Αγίων Αποστόλων – 29 & 30 Ιουνίου στον Τριαντάρο.

Το Πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας  – 23 Ιουλίου : Μεταφορά της Αγίας Εικόνας στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου, φιλοξενία στο μοναστήρι και το βράδυ με πεζοπορία περίπου 8 χλμ επιστρέφει η εικόνα.

Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – 15 Αυγούστου: Άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, τη λιτανεία συνοδεύει η μπάντα του Ναυτικού και του Ιερού Ιδρύματος. Γιορτάζει όλη η Τήνος.

Για ξεφάντωμα : Πανηγύρι Καρδιανής και στα Δυο Χωριά ( αρχές Αυγούστου).

Γιορτή Αγκινάρας – Ιούνιος στο χωριό Κώμη.

Γιορτή Μελιού – τέλος Αυγούστου στον Κάμπο.

Φεστιβαλ Jazz – τέλος Αυγούστου.

more about tinos

Στα extra να πω ότι το αγαπημένο μου μαγαζί Marianna Petridi με τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά κοσμήματα στην καρδιά της Αθήνας στο Κολωνάκι, άνοιξε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Τήνο! #Mustvisit #agapw

και..

στον Πύργο θα βρείτε φοβερές δημιουργίες από γλύπτες καθώς επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε εργαστήρια γλυπτικής!

Πώς θα φτάσετε

Από Ραφήνα και Πειραιά / καθημερινά δρομολόγια από πολύ νωρίς το πρωί.

Αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και με πληροφορίες από locals, αν υπάρχει κάτι που αξίζει στην Τήνο και δεν έχει αναφερθεί στείλτε μου για να το προσθέσω!

Να περνάτε όμορφα!

Για περισσότερες φωτογραφίες από το Σαββατοκύριακο μου στην Τήνο ακολουθήστε με στο instagram    https://www.instagram.com/blackswatchtravels/?hl=en .

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε