Λέσβος : Ένα μεγάλο νησί, μια μεγάλη αγκαλιά!

Ούζο όταν πιείς γίνεσαι ευθύς…

Αυτή η πρόταση κρύβει πολλά για την Λέσβο και τους κατοίκους της! Εντυπωσιάστηκα δεν θα το κρύψω από την φιλοξενία, την όρεξη για κουβέντα και την εξυπηρέτηση όλων στο νησί! Και είναι ένα νησί μεγάλο συγκεκριμένα το 3ο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά τη Κρήτη και την Εύβοια!

Γιατί να πάω στη Λέσβο?

Ο Ελύτης έγραψε για το νησί του:  «Πουθενά, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιός ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιός Θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φυσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους. Μιλώ για το νησί που αργότερα, όταν κατοικήθηκε, ονομάστηκε Λέσβος και που η θέση του, όπως τη βλέπουμε σημαδεμένη στους γεωγραφικούς χάρτες, δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα».

Η Λέσβος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Ελύτη, της Σαπφούς, του Πιττακού, του Αλκαίου, του Θεόφραστου, του Μυριβήλη, του Βενέζη αλλά και του Θεόφιλου.

Γιατί η Λέσβος έχει τζαμιά και χαμάμ?

Το νησί παραδόθηκε το 1462 στους Τούρκους, αφού ο Μωάμεθ ο Β΄βομβάρδισε το κάστρο και κατέλαβε το φρούριο. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα όλα ανήκαν στο Οθωμανικό κράτος. Στα ερείπια της καθολικής εκκλησίας στο κάστρο χτίστηκε το Καλέ Τζαμί, κατασκευάστηκαν μνημειακές κρήνες και αρκετά χαμάμ.  Μετά τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή το 1774 τα πράγματα κάπως άλλαξαν στο νησί και οι αστοί Έλληνες τώρα μπορούσαν να διαθέτουν ελαιοτριβία και να κατοικούν σε μεγάλα σπίτια. Τα υπέροχα «πυργόσπιτα» και τα αρχοντικά που δεσπόζουν επιβλητικά στη Λέσβο και κυρίως στη Μυτιλήνη υποδηλώνουν την ευρωστία του 18ου – 19ου αι. Τότε άρχισαν να χτίζονται και οι μεγάλες εκκλησίες. Πολυούχος του νησιού ο Ταξιάρχης. Το νησί μέχρι το 1912 παρέμενε υπό Οθωμανική κυριαρχία.  Δεν φαντάζει και πολύ μακριά.

Κωδικό όνομα: ΟΥΖΟ

Ξεκίνησα όμως από το ούζο…αχ το ούζο.. το ούζο είναι η καλύτερη μου απόλαυση. Γιατι? (αυτό το post απαντάει σε γιατί…τι με έπιασε..). Γιατί το ούζο έχει φοβερή γεύση, παράγεται στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στη Λέσβο…και πάντα είναι open..τι εννόω open θα μου πεις… Το ούζο ναι είναι open γιατί πάντα θέλει παρέα, δεν ρωτάει τι παρέα αρκεί να είναι παρέα…παρέα είναι μια ποικιλία κρεατικών, αλλά και μια ποικιλία θαλασσινών, ή αλλαντικών… ή κανονική παρέα πχ 2-3 φίλοι.. ναι το ούζο είναι παρεϊστικο! Και ναι όλοι ξέρουμε το Πλωμάρι, το Βαρβαγιάννη, τώρα τελευταία έχετε μάθει και το λατρεμένο Πιτσιλαδή.. αλλάαααα το ούζο που πραγματικά περιγράφει την θεωρία του ποτού αυτού είναι το όνομα και πράγμα ούζο Κέφι… μάλιστα Κέφι…αν με διαβάζει ο ιδιοκτήτης αυτού του ούζου τον συγχαίρω για το όνομα και για το ούζο! Όταν πάω στη Λέσβο, δεν έχω εγώ την τελική επιλογή του ούζου αλλά ο Λέσβιος ιδιοκτήτης της ταβέρνας που τρώω. Αυτή τη φορά δοκίμασα ακόμα ένα με ονομασία Γιαννατσή στον αγαπημένο Αντώνη στο Καγιάνι! Εξαιρετικό!

 

Που θα φας και που θα πιείς καλά στη Λέσβο?

Θα σου έλεγα παντού αλλά δεν σε βοηθάω, οπότε θα γίνω πιο συγκεκριμένη!

  1. Αντώνης {Ταξιάρχες, Καγιάνι, Λέσβος 81100, 22510 61951} καλοκαίρι κάνε κράτηση! με φαγητό του σκασμού και ποτά υπολόγισε μαξ 17 ευρώ/ άτομο – είναι το αγαπημένο μου φοβερή θέα, όλα φρεσκομαγειρεμένα!
  2. Ευκάλυπτος { Παναγιούδα, 22510 32727} για ψάρι εκεί θα πας. Πανέμορφο ψαροχώρι, απόσταση 10 λεπτά από Μυτιλήνη με αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι πραγματικά είναι ΑΨΟΓΟΙ και κουζίνα που λάμπει!
  3. Ο Μπαμπάς Μάμ { Κουντουριώτη 47, Μυτιλήνη 22510 21188} εδώ το καλό και γρήγορο junk! ναι οκ πήγα και σε junk, μετά το ξενύχτι η σκεπαστή με το γύρο κοτόπουλο ήταν μούρλια!
  4. Ρεμπέτης {Ναυμαχίας Έλλης 3, Μυτιλήνη 22510 40740}, μου το πρότεινα η κα. Ρήνη 75 χρονών την έκανα φίλη μου στο παγκάκι του Αγίου Θεράποντα, μυτιληνιά βέρα! κάτι ξέρει!
  5. Μαιστράλι { Λιμάνι Μολύβου, 22530 71912}. Ψάρια καθαρισμένα, περιποίηση σούπερ! Τιμές οκ για ψάρι. Υπέροχη θέα στο κάστρο και στο Λιμάνι.
  6. Ουζάδικο του Μπαμπούκου { Λιμάνι Μολύβου, 22530 71766} . Είναι μερακλήδες οι άνθρωποι! Θαλασσινά μαράκια και διαλέγεις και την καρέκλα σου με το στιχάκι στην πλάτη.
  7. Enjoy {Κουντουριώτη 63, Μυτιλήνη 22510 55755}. Ποιός λέει όχι σε ένα παγωτάκι, ένα frozen yogurt, μια κρεπούλα? Κανείς!
  8. Marush {Κουντουριώτη 59, Μυτιλήνη 22510 37833}.  Φοβερός καφές, πολύ καλές τιμές, άμεση εξυπηρέτηση, ωραίος χώρος με θέα στο λιμάνι και στον υπέροχο τρούλο του Αγίου Θεράποντα.
  9. Monkey { Κουντουριώτη 53, Μυτιλήνη 22510 37717}. Ωραία μουσική, ωραία θέα, όλο το νησί εδώ ξενυχτάει!
  10. Ερμής Καφενείον {Κορνάρου 2, Μυτιλήνη 22510 26232}. Ιστορία 200 χρόνων, πολίτικοι μεζέδες, ούζο..τι άλλο να ζητήσει κανείς.. ένα καφενείο ζωντανό μουσείο ιστορίας!
  11. Στέκι Καφενείο {Αγιάσος, 22520 22293} Απολαύστε ουζάκι και μεζέδες στην Λισαβόνα της Λέσβου.. δεν υπερβάλλω.
  12. Μπαλουχανάς { Πέραμα, 22510 51379} για καλό ψάρι.

 

img_9750
Παναγιούδα
img_9688
Μαιστράλι – Μόλυβος
img_9668
το κυλικείο στον χώρο της Μονής αξίζει για να δροσιστείς – όλοι τρώνε λουκουμάδες και μου τους προτείνανε κιόλας – εγώ τους άφησα γτ ήταν τίγκα στο λάδι – δεν μπόρεσα να τους φάω! your choice!
img_9637
εδώ δεν έφαγα – αλλά αν είχα χρόνο θα έτρωγα και μόνο επειδή μ’άρεσε η ταμπέλα!

CuLtUrE tImE

Από μουσεία η Λέσβος πάει πολύ καλά… δυστυχώς αυτό που δεν μας τιμάει για ακόμα μια φορά είναι ότι πολλά από αυτά έχουν έλλειψη προσωπικού οπότε υπολειτουργούν .. Πριν επισκεφθείτε κάποιο κάντε πρώτα ένα τηλέφωνο για να σιγουρευτείτε για το ωράριο λειτουργίας.

 

Εκκλησίες – Μονές

Ο Πολυούχος του νησιού αναφέραμε και πιο πάνω πως είναι ο Ταξιάρχης. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σύμφωνα με όνειρα και οράματα των πιστών φοράει σιδερένια παπούτσια και τρέχει παντού όπου τον χρειάζονται. Η Λέσβος είναι γεμάτη εκκλησίες και μονές ας δούμε μερικές που  ξεχωρίζουν:

  • Μονή του Ταξιάρχη Μανταμάδου Αρχάγγελου Μιχαήλ (σε πολυτελές κουβούκλιο στην είσοδο στον προαύλιο χώρο βρίσκεται η ανάγλυφη εικόνα του Αρχάγγελου Ταξιάρχη. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα κατασκευάστηκε από πηλό και αίμα των μοναχών που ζούσαν στη μονή και σκοτώθηκαν από την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών. Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο εικόνισμα ολόκληρης της Ορθοδοξίας.
  • Ναός του Αγίου Θεράποντα {Μυτιλήνη}. Όπου και να σταθείτε αυτός ο υπέροχος τρούλος δεν κρύβεται.. το βράδυ από την απέναντι πλευρά, φωτισμένος και περιστοιχισμένος από τα χαμηλά αρχοντικά είναι για να τον κοιτάς με τις ώρες.
  • Παναγία στην Αγιάσο. Από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα και εορτές του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα. Εδώ γίνεται ένα τεράστιο πανηγύρι, κάτοικοι καταφθάνουν από παντού ακόμα και με τα πόδια.
  • Μονή Αγίου Ραφαήλ. Γυναικεία μονή. Εδώ βρίσκονται και τα λείψανα των αγίων. Στη διαδρομή θα συναντήσεις ντόπιους να περιποιούνται τις ελιές τους!
  • Παναγία Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα. Αν αντέχεις να ανέβεις 114 σκαλοπάτια αξίζει το κόπο. Υπέροχη θέα – ισχυρός πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους.
  • Παναγία η Γοργόνα στη Σκάλα Συκαμινιάς.  Θα νομίζεις ότι βλέπεις να περνούν μπροστά σου ο Μυριβήλης και όλοι του οι ήρωες.

 

 

Must visit/see/shop!

  • Tην Λισαβόνα της Λέσβου, το γραφικότατο χωριουδάκι Αγιάσος όπου οι ντόπιοι μιλούν με τρόπο που χωρίς ούζο δεν πρόκειται να καταλάβεις και με ταμπέλες στα μαγαζιά και στα καφενεία που ούτε να διαβάσεις θα μπορέσεις και να βγάλεις  νόημα! Πολύχρωμα δυόροφα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία, γλυκά του κουταλιού, το πιο γνωστό πανήγυρι τον Δεκαπενταύγουστο…ε θες κι άλλο..α και σε κοντινή απόσταση από Μυτιλήνη!ααα και υπέροχα χειροποίητα κεραμικά!
  • Αν πάτε Αγιάσο μπορείτε να ακολουθήσετε και τη διαδρομή Ασώματος – ‘Αγιοι Ανάργυροι. Ο Ασώματος δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά οι Άγιοι Ανάργυροι με το ποτάμι, τα πλατάνια και με το ένα καφενείο θα σας προσφέρουν την γαλήνη που ψάχνετε!
  • Να μην χάσετε το ηλιοβασίλεμα στο Μόλυβο… από τα ωραιότερα που έχω δει!
  • Περπατήστε τα σοκάκια πίσω και μέσα από την Κουντουριώτη στο κέντρο της Μυτιλήνης, είναι πολύ γραφικά και θα ανακαλύψετε θησαυρούς.
  • Το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι…θα αναρωτηθείς είσαι Ελλάδα, πατάς Γη, ή είσαι σε άλλο πλανήτη… χάρη στο απολιθωμένο δάσος ολόκληρη η Λέσβος εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco! not bad at all!
  • Ως λάτρης των ξεχωριστών/μοναδικών σουβενίρ σας προτείνω ανεπιφύλακτα το μαγαζί στο Μόλυβο της κας. Ute (Γερμανίδα που παντρεύτηκε και ζει στο Μόλυβο). Ο άντρας της κας. Ute είναι καλλιτέχνης και μέσω αυτής της ιδιότητας και των γνωριμίων του προμηθεύονται πολύ ξεχωριστά έργα τέχνης και σουβενίρ από καλλιτέχνες από όλη την Έλλαδα. Το μαγαζί λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και θα βρείτε έργα για όλες τις τσέπες!

 

 

Διαμονή

Για τη διαμονή μου εγώ επέλεξα το Theofilos Paradise Boutique Hotel 4*  . Όχι απλά έμεινα ενθουσιασμένη με την φιλοξενία και το άψογο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι εγκαταστάσεις προσφέρουν άνεση, πολυτέλεια σε ένα αρχοντικό του 1912 και άλλα δυο κτίρια και συνολικά 24 δωμάτια. Υπέροχο παραδοσιακό, χειροποίητο πρωϊνό με μεγάλη ποικιλία από τα χεράκια της  Στέλλας και της  Δέσποινας (τις λάτρεψα, αυτό το χαμόγελο τους σου έφτιαχνε τη μέρα σε συνδυασμό με τις πίτες τους και τα υπόλοιπα καλούδια). Χαμάμ και σάουνα και pool bar στα extras! Για το ξεχωριστό review και περισσότερες φωτογραφίες από το ξενοδοχείο εδώ.

Αναλαμπή!

Σας είπα ότι η Λέσβος έχει τα πάντα!… Λάθος μου, γιατί η Λέσβος έχει τα πάντα εκτός…… από αφίσες κολλημένες σε τοίχους και κολώνες! Σωστά, ο Δήμος έχει φροντίσει και κρατάει το νησί μακρία από την ασχήμια των τοιχοκολλήσεων! Μπορεί να με στεναχώρησαν με τα μουσεία αλλά με κέρδισαν λόγω καθαριότητες και διατήρησης της ομορφιάς!

Για παραλίες δεν σας γράφω.. τα έχουμε εξηγήσει ότι σε αυτό το blog αν δεν δοκιμάσω, δεν επισκεφθώ ένα μέρος η ίδια δεν γράφω χωρίς να έχω προσωπική άποψη! Ελπίζω να ξαναπάω για να ενημερώσω!

Στην υγειά σας!

3 σκέψεις σχετικά με το “Λέσβος : Ένα μεγάλο νησί, μια μεγάλη αγκαλιά!

  1. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω το ωραίο αυτό άρθρο-αφιέρωμα στη Λέσβο με μια προσθήκη για τις παραλίες. Μιας και είμαι από το νησί, γνωρίζω αρκετά καλά την ακτογραμμή του και έχω να σας πω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο νησί με μεγάλες παραλίες, διαφόρων προσανατολισμών. Οπότε αν φυσάει νοτιάς πάτε στα βόρεια και τα αντίστροφο. Τα νερά χαρακτηρίζονται ως ελαφρώς κρύα, μα θυμηθείτε ότι είμαστε στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά πεντακάθαρα και κρυστάλλινα. Πασίγνωστες παραλίες, όπως τα Βατερά, ο Αγ. Ισίδωρος, η Σκάλα Ερεσού, το Ταβάρι, η Πέτρα, αλλά και άλλες, γνωστές μόνο στους ντόπιους, όπως το Τάρτι, ο Χρούσος, η Χρυσή Άμμος, σας περιμένουν να χαρείτε το μπάνιο σας και το φαγητό ή τον καφέ σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε