Πήλιο: Η θερινή κατοικία των Θεών σε περιμένει όλο το χρόνο!

Θα ξεκινήσω αντίστροφα και θα αφήσω τα δυο καλύτερα για το τέλος του άρθρου.

Πάμε λοιπόν :

9) Γλυκά του Κουταλιού

Είναι παντού… όχι σε ένα ούτε σε δυο αλλά και στα 24 χωριά του Πηλίου θα βρείτε γλυκά του κουταλιού σε περισσότερες από 40 γεύσεις!

Tip: Αν βρεθείτε στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα προμηθευτείτε τα γλυκά σας από το «Χρυσό Μήλο». Το προτείνω έπειτα από πολύ ψάξιμο στις τοπικές αγορές και από άποψη τιμής αλλά και ποιότητας.

Extra Tip: Μην αγοράσετε θυμαρίσιο μέλι από το Πήλιο γιατί πολύ απλά το Πήλιο έχει ελάχιστο θυμάρι, το πιο πιθανό είναι να είναι από κάποιο άλλο μέρος.

Locals Tip: Τα 3 βασικά γλυκά κουταλιού του Πηλίου με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές  είναι 1) κολοκύθι 2) ρετσέλι 3) καρυδάτο. 

temporary-1
Ο κ. Κωστας 85 χρονών ιδιοκτήτης του «Χρυσού Μήλου»

8) Θεόφιλος.

Σε αυτό το μικρό καφενείο στη Μακρυνίτσα δεσπόζει μια τεράστια τοιχογραφία του ζωγράφου Θεόφιλου, ο οποίος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Πήλιο.  Ο τρελός φουστανελάς, όπως τον αποκαλούσαν και στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη επειδή κυκλοφορούσε από μικρός μόνο με φουστανέλα, ζωγράφιζε σε ταβέρνες και καφενεία για να εξασφαλίσει τα αναγκαία. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει ως θέμα της των ήρωα Κατσαντώνη. Ο Κατσαντώνης ήταν από τους πρώτους που επαναστάτησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

temporary-4temporary-5img_0609-1

7) Παραλία Νταμούχαρη – Mamma Mia.

Το Mamma Mia δεν γυρίστηκε μόνο στη  Σκιάθο και στη Σκόπελο. Η φοβερή σκηνή που η Meryl Streep κάνει βουτιά στη θάλασσα γυρίστηκε στην Νταμούχαρη καθώς εκεί κατασκευάστηκε και η εξέδρα που χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς οι ηθοποίοι.

temporary-9temporary-6

6)Έλα πιο κοντά με τη φύση!

Δραστηριότητες για όλα τα γούστα! Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορείτε να επιλέξετε από ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Ιππασία, πεζοπορία, καγιάκ, ποδηλασία, αναρρίχηση, μαθήματα μαγειρικής, θαλάσσιες περιηγήσεις, κανό. Η αλήθεια είναι ότι έχεις τόσες πολλές επιλογές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Εγώ εμπιστεύτηκα το Pelion Scout, όπου ο λάτρης της φύσης και της εξερεύνησης Γιώργος Ξηραδάκης σύμφωνα και με τον καιρό, την εποχή και της δικές μου προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες δημιούργησε ένα πακέτο στα μέτρα μου! Στην ιστοσελίδα του θα πάρετε φοβερές ιδέες για όλες τις δραστηριότητες! Εγώ έκανα το πρώτο μου μάθημα ιππασίας και ξετρελάθηκα! Αναλυτικά σε επόμενο post!

 

https://www.instagram.com/p/BS8ONs6A1tN/?hl=en

 

5)Χαλαρώστε κάτω από τα πλατάνια στην Πλατεία της Βυζίτσας με θεα τον Παγασητικό.

Η Βυζίτσα είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. Έχει ανακυρηχθεί και επίσημα διατηρητέος οικισμός γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από τις πρώτες κιόλας βόλτες στο χωριό! Η πλατεία της Βυζίτσας είναι βγαλμένη σαν από παραμύθι.  Στην ταβέρνα του Γιωργάρα θα βρεις εκλεκτά Πηλιορείτικα εδέσματα, φρέσκα υλικά, γρήγορη εξυπηρέτηση και καλές τιμές. Must: η σαλάτα του Γιωργάρα.

temporary-14

temporary-13temporary-12

 

4)Ακολούθησε τα τρεχούμενα νερά.

Στο Πήλιο είτε περπατάς, είτε οδηγείς από το ένα χωριό στο άλλο στα περισσότερα σημεία θα ακούς νερό, θα βλέπεις κρήνες, καταρράκτες. Σε όποιο σημείο το αισθανθείς κάνε μια στάση και ακολούθα το. Προσοχή βέβαια πάντα. Εμείς σταματήσαμε σε ένα σημείο πριν τη Ζαγορά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

3)Πηλιορείτικη κουζίνα!

Η κατεξοχήν πηλιορείτικη κουζίνα είναι λίγο βαριά, έντονη θα έλεγα. Χαρακτηριστικό το σπετσοφάι, μπουμπάρι, σαλάτα με τσιτσίραβλα( νεαρά βλαστάρια αρσενικού φυτού άγριας φυστικιάς!!!!), πιάτα με κατσικάκι και χειροποίητες χυλοπίτες. Στο Πήλιο θα φας πολύ καλά καθώς τα περισσότερα μαγαζιά έχουν και δικά τους ζώα και οι πρώτες ύλες φροντίζουν να είναι τοπικής παραγωγής. Όλα αυτά θα τα βρεις σίγουρα στην Πορταριά στην ξακουστή Κρίτσα.  Είναι η ποιότητα και η απλότητα στα πιάτα αυτού του εστιατορίου που τα κάνουν νόστιμα και απολαυστικά. Από τις λίγες φορές που έφαγα εκτός σπιτιού και δεν ένιωσα ότι έφαγα βαριά. Όλα ήταν φρέσκα και καλομαγειρεμένα. Εξαιρετικός γόνος κριτσανιστός απέξω, super μαλακός μέσα, υπέροχο φιλέτο κοτόπουλο με μυρωδικά ίσως το καλύτερο που έχω δοκιμάσει ποτέ, λαχανοντολμάδες και πολλά ακόμα.

2)Διάλεξε για τη διαμονή σου ένα παλιό αρχοντικό και δες την ιστορία και τη λαογραφία του Πηλίου να ξεδιπλώνεται μπροστά σου.

Καλές οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σίγουρα, αλλά αν βρεθείς στο Πήλιο ιδιαίτερα το χειμώνα σε χωριά όπως Πορταριά, Μακρινίτσα, Βυζίτσα, Χάνια, Άγιο Λαυρέντιο, Μηλιές εεεε θα είναι κρίμα να μην απολαύσεις τη διαμονή σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αι. Ξύλινες οροφές, τζάκι, τοιχογραφίες, υπέροχες ξύλινες πόρτες, μαρμάρινα ή ψηφιδωτά μπάνια, τεράστια μπαούλα και υπέροχα βαριά έπιπλα που πολλές φορές κρύβουν ιστορίες αιώνων. Στα πολύ θετικά ότι οι ιδιοκτήτες έχουν πάντα διάθεση να σου μιλήσουν για την ιστορία του κτίσματος αλλά και να περιγράψουν την διαρρύθμιση πριν την ανακαίνιση μαζί με μπόλικη ιστορία. Αξίζει πραγματικά, γυρνάς πίσω πάρα πολλά χρόνια. Εγώ είχα την τύχη να συναντήσω την Εύη και το Γιώργο στα Αρχοντικά Καραμαρλής στη Μακρινίτσα που είχαν απίστευτη διάθεση να μας εξυπηρετήσουν, να μιλήσουμε και να μου αφηγηθούν όλη την ιστορία του αρχοντικού! Πέρα από τα υπέροχα δωμάτια, λειτουργεί και ένα μοναδικό cafe-bar με πανοραμική θέα σε όλο το Βόλο! Άλλωστε την Μακρινίτσα ο Ελ. Βενιζέλος την αποκάλεσε «Μπαλκόνι του Πηλίου».

https://www.instagram.com/p/BTEF8u3gD_G/?hl=en

 

Το δικό μου προσωπικό Νούμερο 1: Βγάλε φωτογραφίες α)στον μεγαλύτερο πλάτανο της Ελλάδας στην Τσαγκαράδα και β) στον πλάτανο στην Μακρινίτσα.

Ο πλάτανος στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής στην Τσαγκαράδα είναι 1000 ετών, σε διαστάσεις ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη. Η περίμετρος του είναι 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι αδύνατο να μετρηθεί. Οι ντόπιοι λένε ότι οφείλει τη μακροζωϊα του στα νερά που αναβλύζουν καθώς ακριβώς από κάτω υπάρχουν δυο φυσικές πηγές. Οι ρίζες του είναι σε βάθος 4 μέτρων και συχνά η πλατεία ανακατασκευάζεται λόγω των ανωμαλιών που δημιουργούνται στο πλακόστρωτο. Επίσης το 1990 το πάτωμα του ιερού είχε ανακατασκευαστεί, αφού καθώς έμπαινες στο ναό έβλεπες «υψωματάκια» από τις ρίζες και ρωγμές!

temporary-23
του φτιαξανε και τειχακι να ξεκουραζεται

 

temporary-24
δεν το κουναει απο τσαγκαραδα
temporary-25
Αγία Παρασκευή

 

Για τον πλάτανο στην πλατεία της Μακρινίτσας δεν γνωρίζουμε πολλά, πάντως προσφέρεται για πολλές στιγμές δημιουργικής απασχόλησης, καθώς θα δεις πιτσιρίκια να κρύβονται εκεί, να σκαρφαλώνουν, επισκέπτες να φωτογραφίζονται σε φοβερές πόζες, και κάποιους σαν εμένα να φωτογραφίζονται και να προστατεύονται από τη βροχή ταυτόχρονα!

 

Για περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να με ακολουθήσετε στο instagram και στη σελίδα μου στο Facebook!

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πήλιο: Η θερινή κατοικία των Θεών σε περιμένει όλο το χρόνο!

Σχολιάστε