Κωνσταντινούπολη, όλα τα μυστικά της Πόλης!

Στην Κωνσταντινούπολη είχα πει δεν θα ξαναπάω…ήταν 2011. Ποτέ μη λες ποτέ συμβουλεύω τον εαυτό μου από μικρή ηλικία και να μαι το 2017 παραμονή Χριστουγέννων στην Πόλη. 4η φορά λοιπόν …2 καλοκαίρια, άνοιξη και τώρα χειμώνας…με γονείς, με παρέα, και επίσημα το πρώτο ταξίδι χωρίς να είμαι σίγουρη αν θέλω να πάω ή όχι. Τα ταξίδια μου ήταν πάντα ταξίδια χαράς, γνώσης, καινούριων εμπειριών, ταξίδια τρέλας, ονείρων, αυτό είχε κάποια καινούρια στοιχεία…βασικά στοιχεία ο ύπνος και το άδειασμα του μυαλού!

Το ωραίο με το να πηγαίνεις Κωνσταντινούπολη, ειδικά αν δεν έχεις κάνει ακόμα πολλά ταξίδια είναι ότι πουλάς μούρη όταν σε ρωτάνε σε πόσες ηπείρους έχεις πάει -έτσι ξεγελούσα τους συμμαθητές μου και τους καθηγητές μου στο γυμνάσιο(μεγάλη εξυπνάδα!!)- με ένα μόνο ταξίδι στην Πόλη μπαμ μπαμ ξεπετάς δυο ηπείρους. Ευρώπη και Ασία από Αθήνα αεροπορικώς σε 1 ώρα και 25 λεπτά!

 Η  Κωνσταντινούπολη με πληθυσμό 14,38 εκ. αποτελεί τον μεγαλύτερο αστικό οικισμό στη Μέση Ανατολή, στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα.

DSC_0185

Επειδή λοιπόν η Πόλη είναι μεγάλη, σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας παραθέσω ένα σύντομα οδηγό με όλα τα βασικά!

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι βασικές επιλογές είναι δυο Taksim ή Sultanahmet. Στο Taksim είναι η πιο μοντέρνα πλευρά της Πόλης, «το μπετόν» την ονομάζω εγώ αυτή τη γειτονιά. Βρίσκεις μεγάλες αλύσιδες γνωστών ξενοδοχειακών μονάδων, σε καλές τιμές, μαγαζιά, κίνηση πολλά μέρη για καφέ και φαγητό. Sultanahmet γούστα είναι αυτά και το δικό μου γούστο είναι σε αυτή την πλευρά! Ατμοσφαιρικά μικρά πανδοχεία με θέα την Αγία Σοφία, σοκάκια με πιτσιρίκια να τριγυρνάνε, πιο γειτονιά. Υπάρχουν και 1-2 μεγάλα 5***** ξενοδοχεία αλλά να είστε έτοιμοι να τα πήρώσετε αρκετά ακριβά! Και θα σας πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε: Μια φίλη μου πριν πάει Κωνσταντινούπολη ρώτησε εμένα που να μείνει ..φυσικά απάντησα Sultanahmet, η ίδια φίλη μου ρώτησε τον μπαμπά που να μείνει και της απάντησε Taksim και είναι λογικό γιατί τα τουριστικά γραφεία με τα γκρουπ και τον πολύ κόσμο πάνε Taksim. Άρα είναι τι ψάχνεις! Η επιλογή δική σας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

Ημέρα 1η: Ταξίμ – Γαλατάς – Αγία Σοφία – Μπλέ Τζαμί – Βασιλική Κιστέρνα 

Ξεκινήστε από την Πλατεία Ταξίμ με κατεύθυνση τη Γέφυρα του Γαλατά, χαζέψτε τις βιτρίνες..μη μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε όλα τα σιροπιαστά που θα βλέπετε στις βιτρίνες, κρατηθείτε για την επόμενη μέρα!

Στο δεξί σας χέρι θα βρείτε κρυμμένη την εκκλησία του St. Anthony of Padua, μπείτε είδικα αν περάσετε αργά το απόγευμα και είναι φωτισμένη θα σας μαγέψει.

IMG_7492
Church of St. Anthony of Padua

Αν είναι Κυριακή προετοιμαστείτε για πολύ κίνηση στον πεζόδρομο, σε βαθμό εξοργιστικό! Μετά από 35 λεπτά περπάτημα θα έχετε φτάσει στην περιοχή του Γαλατά. Από τα αγαπημένα μου σημεία στην πόλη! Γύρω από τον Πύργο του Γαλατά έχει αναπτυχθεί ένα εναλλακτικό κέντρο, με wine bars, ψαγμένα καφέ και εστιατόρια, μαγαζιά με ιδιαίτερα ρούχα και κοσμήματα και πιο προσεγμένα σουβενίρ και είδη σπιτιού, αναζητήστε το pop up store και τη γκαλερί Amant Turc. 

Με ένα πολύ μικρό εισιτήριο περίπου 2 ευρώ ανεβείτε στον Πύργο του Γαλατά για να απολαύσετε μοναδική θέα από τα 67 μέτρα ύψος, θα βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες και θα πιείτε το καφεδάκι σας.

Μετά από αυτή τη στάση συνεχίζουμε για Γέφυρα του Γαλατά θα τη διασχίσουμε και θα βρεθούμε Sultanahmet. Καθώς περνάτε τη γέφυρα δεξία και αριστερά θα δείτε ανθρώπους να ψαρεύουν, είναι τόσοι πολλοί  που σίγουρα θα ξαφνιαστείτε.

Σε αυτή την πλευρά της Πόλης έχετε πολλά να δείτε. Σήμερα μπορείτε να συνδυάσετε Αγία Σοφία, Μπλέ Τζαμί, Βασιλική Κιστέρνα και αν σας μείνει χρόνος και αντοχές προτείνω ανεπιφύλακτα το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης. Η Αγία Σοφία, η Βασιλική Κιστέρνα και το μουσείο έχουν είσοδο, το Μπλέ Τζαμί είναι δωρεάν.

Για να κλείσετε αυτή τη γεμάτη μέρα απολαύστε μια υπηρεσία χαμαμ στο κοντινό Cemberlitas Hamami. Το συγκεκριμένο χαμάμ είναι άκρως τουριστικό, θα το βρείτε σε όλους τους οδηγούς. Προσωπική εμπειρία: κάντε μόνο τη βασική υπηρεσία χαμάμ μαζί με λούσιμο και kese και τίποτα άλλο, ούτε μασάζ ούτε κάποια άλλη θεραπεία προσώπου. Οι υπάλληλοι για το μασάζ δεν κάνουν στην ουσία μασαζ, μιλάνε μεταξύ τους και ο χρόνος της υπηρεσίας είναι μειωμένος.

DSC_0142

Ημέρα 2η: Οικουμενικό Πατριαρχείο – Παναγία των Βλαχερνών – Miniaturk – Kapali Carsi

Σήμερα κατευθυνθείτε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και τη Παναγία των Βλαχερνών με την εικόνα της Παναγίας ντυμένη στα λευκά. Εδώ ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ. Περισσότερα για την καρκινική επιγραφή, αλλά και την ιστορία της Μονής θα μαθετε από τον πάτερ Γεώργιο, τον Κρητικό, ο οποίος εκτος των εκκλησιαστικών θεμάτων θα σας μιλήσει για τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη, τους λιγοστούς ελληνόφωνους που έχουν απομείνει στο Φατίχ και ότι άλλο θέλετε να μάθετε.

Η γειτονιά γύρω από το Πατριαρχείο και την Παναγία, σχεδόν δεν έχει καθόλου ζωή. Χαμόσπιτα παρατημένα, ησύχια, απλωμένα ρούχα σε φράκτες και πεσμένα κτίσματα δεν μαρτυρούν τη ζωή που υπάρχει μερικά χιλιόμετρα μακριά.

IMG_7911

Η επόμενη πρόταση είναι κάπως φρέσκια και διαφορετική και αφορά ένα πάρκο…αλλά τι πάρκο? πάρκο με μινιατούρες! To Miniaturk είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα μοντελισμού! Δείτε περισσότερα μοντέλα στην επίσημη ιστοσελίδα του πάρκου εδώ

Και τώρα η μαγική ερώτηση είσαι σβέλτοι στα ψώνια, κάθεστε με τις ώρες και παζαρεύετε τιμές… ??Αν οι απαντήσεις είναι όχι και ναι τότε αφήστε την αγορά με τα χίλια μαγαζιά για αύριο από το πρωί να είστε ξεκούραστοι και να έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας. Αν είστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές η Kapali Carsi σας περιμένει και σήμερα! Θα τρελαθείτε στα παζάρια, ψάξτε για υπέροχα δερμάτινα σε τιμές κόστους, δοκιμάστε σιροπιαστά. Να ξέρετε όσο πιο πολύ ψάξετε τόσο πιο πολύ θα ανταμειφθείτε, μην αγοράσετε κατευθείαν, τα μαγαζιά πάνω κάτω πωλούν τα ίδια αντικείμενα, οπότε και να αφήσετε κάτι πίσω θα το βρείτε λίγο πιο κάτω. Καημός μου μεγάλος τα απίστευτα γυάλινα φωτιστικά, σε πολλά χρώματα και μεγάλη ποικιλία σχεδίων κρεμαστά, επιδαπέδια, κομοδίνου! Τα θέλω όλαααα!

Ημέρα 3η: Topkapi Saray – Dolmabahçe Sarayı – Ortaköy Mosque

Σήμερα μπορείτε να δείτε παλάτια! Δυο παλάτια! Ξεκινήστε από το Topkapi Saray, την επίσημη κατοικία των σουλτάνων από τον 15ο αι. μέχρι και την κατασκευή του Dolmabahçe Sarayı. Συνεχίστε με τον «Γεμιστό Κήπο», την κατοικία των σουλτάνων από το 1856 ως το 1922. Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται σε 35 τόννους χρυσό και έχει 285 δωμάτια. Σας προτείνω να επισκεφθείτε τα παλάτια με αυτή τη σειρά καθώς θα μπείτε και στο κλίμα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης. Το μεσαιωνικό Topkapi Saray υστερούσε σύμφωνα με τον τότε σουλτάνο Abdulmejid I σε πολυτέλεια και άνεση, οπότε και διέταξε την κατασκευή του Dolmabahçe Sarayı. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω στην πρώτη μου επίσκεψη στο παλάτι (ήμουν δεν ήμουν 13 χρονών), είχα εντυπωσιαστεί με ένα χαλί 150τμ. Δεν χωρούσε ο νους μου ότι το χαλί αυτό ήταν όσο το σπίτι της θείας μου και φυσικά μέσα στο τεράστιο σαλόνι έμοιαζε μια σταλιά. 

Δεν θα σας παιδέψω πολύ ακόμα! Προτείνω μια όμορφη απογευματινή βόλτα παραλιακά μέχρι το Ortaköy Mosque. Μη φύγετε χώρις να έχετε δοκιμάσει kumpir. To απόλυτο secret street food της Πόλης για τους ψαγμένους! Kumpir θα βρείτε και σε άλλες περιοχές αλλά λέγεται ότι σαν του Ortaköy πουθενά. Τι είναι? Τι είναι σωστά! Πατάτα φούρνου είναι, γεμιστή… Γεμιστή με ότι μπορείς να φανταστείς και με ότι θες να συνδυάσεις. Δεν υπάρχει περιορισμός κόβεται στη μέση και τιγκάρει με λιχουδίτσες καυτή και έξτρα γιάμι! (η

Tip: Τα μεγαλύτερα club της πόλης θα τα βρείτε εδώ!

Ημέρα 4η: Πριγκηπόνησα

Ημέρα κρουαζιέρας! Υπάρχουν πολλές εταιρίες που αναχωρούν από το λιμάνι Μπόσταντζι. Τα βασικά νησιά είναι τέσσερα και υπάρχουν και άλλα πέντε μικρότερα : Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη και Πρίγκηπος(το μεγαλύτερο). Η πρώτη φορά που αναφέρονται τα νησιά είναι στον Αριστοτέλη με το όνομα «Χαλκηδόνιοι Νήσοι». Στην Πρίγκηπο μπορείτε να κάνετε βόλτα με τα γραφικά παιτόνια. Αν η κρουαζιέρα που επιλέξατε σας το επιτρέπει χρονικά ανεβείτε στο μοναστήρι του Αη – Γιώργη του Κουδουνά. Στη Χάλκη αξίζει να σας ανεβάσει άμαξα μέχρι τη Θεολογική Σχολή, ζητήστε να σας περιμένει για να σας κατεβάσει ξανά.

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

  1. Μέσα στο παζάρι/Kapali Carsi:θα φάτε αρκετά και αυτό γιατί οι μαγαζάτορες κερνάνε συνέχεια μπουκίτσες από τα προιόντα τους ώστε να σας πείσουν να ψωνίσετε! Εγώ ενέδωσα σε κάτι τρομερές σοκολατένιες μπιλίτσες που έκανα έκρηξη μέσα στο στόμα! Από φέτος όσοι έχετε ακουστά τον Saltbae θα μπορείτε να απολαύσετε τα κρέατα του εδώ. Για κάτι πιο οικονομικό αναζητήστε το Dogan Kebab με 2,5ευρώ τρως υπέροχη μερίδα κοτόπουλο κεμπάπ.
  2. Γαλατάς: Η εναλλακτική γειτονιά του Γαλατά προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό, ποτό αλλά και γλυκό. Γενικά εδώ θα βρείτε πιο ψαγμένα μέρη, wine bars, industrial διακόσμηση… και μικρά καφέ. Η δική μου ανακάλυψη ονομάζεται Willy Wonka Chocolate. Για καφέ περάστε μια βόλτα από το Galata konak cafe & restaurant.

     

  3. Δοκιμάστε κοκκινιστό κουνουπίδι είναι υπέροχο, doner(αν αντέχετε τη μυρωδιά και τη γεύση).DSC_0206.JPG_1
  4. Μην πάτε στο εστιατόριο 360 για φαγητό, ειναι υπερεκτιμημένο, το φαγητό εντελώς μέτριο. Αν επιμένετε πίειτε ένα ποτό στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου με θέα τον Βόσπορο και τον Πύργο του Γαλατά.
  5. Η πιο συγκλονιστική εικόνα που έχω είναι τα μικρά μαγαζάκια που έχουν έξω τα μύδια στον πάγο και ακριβώς κολλητά γυρνοβολάει το doner και δίπλα τα πορτοκάλια με τα ρόδια περιμένουν να γίνουν χυμός! Αδιανόητο μου φαίνεται!DSC_0965
  6. Δοκίμασε κάστανα από τα κινητά τρόλει στο δρόμο! Είναι παντού!DSC_0080
  7. Τη μέρα που θα πας Πατριαρχείο και πριν συνεχίσεις για Παναγία των Βλαχερνών (περιοχή Fatih – Yavuz Sultan Selim) δοκίμασε το brunch ή πιες απλά τον ελληνικό σου στο Perispri . Θα τσαντιστείτε λίγο γιατί δεν υπάρχει κατάλογος στα αγγλικά, ούτε καν το site δεν έχει επιλογή αγγλικών… αλλά ο χώρος και η γεύσεις θα σας ανταμείψουν. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, δύσκολα βρίσκεται τέτοιου είδους μαγαζιά στην Κωνσταντινούπολη.

     

  8.  MoRe FooD pLz: Hatay Medeniyetler Sofrasi , Nezih Kebap & Yuvalama , Must Nisantasi (bar – restaurant), Basta Street Food , Aman da Bravo Bistronomique , Wohha Studio (ceramics and coffee store) , Lades Menemen ,  Ciya (best Lahmacun), Mikla (World’s 50 best Restaurants), Araka

& ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!

  • Για το Μπλε Τζαμί πάρτε μαζί ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες ή ποδονάρια.. επιβάλλεται να μπείτε χωρίς παπούτσια και δυστυχώς τα χαλιά είναι ακόμα και το καλοκαίρι τίγκα στην υγρασία καθόλου ωραία αίσθηση. Παρατηρήστε ακόμα πόσο μικρό χώρο έχει για τις γυναίκες που θέλουν να προσκυνήσουν…

     

  • Γυναίκες φίλες μου μη φύγετε χωρίς να αγοράσετε αυτά τα απίθανα φωτιστικά! Μην αγχωθείτε για το πως θα τα μεταφέρετε είναι σε κομμάτια! Φυσικά μη ξεχάσετε να παζαρέψετε μέχρι και 60% κάτω θα τα πάρετε!Άπειρα χρώματα και σχέδια!
  • Δερμάτινα σε καλύτερη ποιότητα θα βρείτε στα μαγαζιά γύρω και έξω από την αγορά!
  • Τα βράδια τα κάθετα στενάκια στην Taksim είναι γεμάτα από μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Τα περισσότερα είναι τσιφτετελάδικα και γίνεται ένας μικρός κακός χαμός μέσα, εμείς βρήκαμε ένα με live rock, pop μουσική πολύ ωραία περάσαμε Mr. bliss λέγεται, με πολλά είδη μπύρας αλλά και ναργιλέ!
  • Κρουαζιέρα βραδυνή προσωπική μου άποψη μη κάνετε…Δεν βλεπεις τίποτα έξω, το φαγητό τους είναι άθλιο, το παραδοσιακό χορευτικό σόου φτωχότατο, τζάμπα τα 35 – 50 ευρώ.
  • Λουκούμια θα βρείς παντού και πολύ φθηνά (τα έτοιμα, μέτριας ποιότητας) αλλά και πολύ πολύ ακριβά!
  • Αν δεν έχεις χρόνο για την αγορά των μπαχαρικών μην σκάσεις όλα υπάρχουν και στο παζάρι!
  • Πριν μπεις σε ταξί συνεννοήσου την διαδρομή αλλά και την τιμή!
  • Στη Taksim θα δεις πολλά μαγαζιά με παγωτό, αν σταματήσεις να αγοράσεις ετοιμάσου για τρελό παιχνίδι μέχρι τελικά να το φας! Οι πωλητές έχουν κέφια και η παρέα σου σίγουρα θα γελάσει πολύ μαζί σου! Το παγωτό για τα προσωπικά μου γούστα μέτριο!

 

Πίστευα ότι θα έγραφα έναν σύντομο οδηγό αλλά τελικά είναι αδύνατο! Η Πόλη έχει πολλά να δεις και να κάνεις.. είναι μεγάλη! Αυτό που μένει όσες φορές και να πας είναι αυτός ο βαθύς αναστεναγμός μπροστά από την Αγία Σοφία. Θα δείτε… όταν σταθείτε μπροστά της, όταν μπείτε μέσα και όταν θα περιγράφετε το ταξίδι σας αφού γυρίσετε.

 

 

*(Article Update 04/2019)

 

Σχολιάστε