Κρακοβία: Ο επόμενος low budget προορισμός σου.

Αν και ο χειμώνας στην Πολωνία δεν είναι εύκολος, λίγο που ήθελα να πάω σε μια χώρα που δεν έχω επισκεφθεί ξανά, λίγο που με βόλευε κοντινός προορισμός για να αξιοποιήσω όλη τη βδομάδα που είχα, plus τα οικονομικά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό χωρίς παραπάνω σκέψη έκλεισα για Πολωνία και είπα κρύο είναι θα περάσει.

Το mini roatrip έχει ως εξής: 4 ημέρες Κρακοβία, 2 ημέρες Βρότσλαβ και Γουντς και 2 ημέρες Βαρσοβία.

Κρακοβία: Η 2η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Υπήρξε πρωτεύουσα μέχρι και το 1569. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Πολωνίας υπέστη ελάχιστες καταστροφές στον Β’ Π.Π και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που διατηρεί την ομορφιά της. Το κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο και ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τις βόλτες του με ηρεμία, χωρίς το φόβο της συνεχούς διέλευσης αυτοκινήτων, ίσως μόνο να έχετε το νου σας στις άμαξες.

tip: Αν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο στους κεντρικούς δρόμους γύρω από το κέντρο υπάρχουν θέσεις στάθμευσης με παρκόμετρο (οικονομική χρέωση).

Το θέμα της Κρακοβίας είναι ότι επισκιάζεται από τα μέρη που καλό είναι να επισκεφτείς έξω από την πόλη. Γιατί αν έχεις 3-4 ημέρες στη διάθεση σου και θες να τα δεις όλα, θα τρέχεις παλαβά. Οπότε γράφω αυτό το post για να σε βοηθήσω μετά τη δική μου εμπειρία να οργανώσεις το χρόνο σου όσο καλύτερα γίνεται για να προλάβεις τα πάντα.

tip: Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι αρκετά οικονομική και υπάρχουν πολλά καταλύματα με δωρεάν πάρκινγκ. Σίγουρα θα σας βοηθήσει πολύ για να προλάβετε περισσότερες εξορμήσεις. Αν πάλι δεν θέλετε να οδηγήσετε ή να δείτε τόσα μέρη υπάρχει πάντα η δυνατότητα μετακίνησης με μέσα μεταφορών ή ακόμα και οι οργανωμένες εκδρομές που ξεκινάνε πολύ πρωί και γυρνάνε βράδυ (παραλαβή από το κατάλυμα σας).

Ημέρα 1η:Κρακοβία

Πρώτη γνωριμία με την πόλη, ξεκινήστε τη βόλτα σας στην κεντρική πλατεία Rynek Glόwny. Όπως στέκεστε στην πλατεία στη μια μεριά δεσπόζει η Βασιλική της Αγίας Μαρίας , εδώ διετέλεσε εφημέριος -ο αγιοποιηθείς πλεον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ. Επιπλέον αν ακούσετε μια μελωδία προέρχεται από την εκκλησία καθώς ένας τρομπετίστας κάθε μια ώρα παίζει έναν σκοπό, μια παράδοση των μεσαιωνικών χρόνων που ειδοποιούσε για κάποια επιδρομή. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Sukiennice, μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που πλέον αποτελείται από τουριστικά μαγαζάκια. Αν αγαπάτε την τέχνη επισκεφθείτε το Μουσείο Τέχνης Narodowe Kamienica Szolayskich ή το Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας.

Συνεχίστε στην Florianska, τον εμπορικό δρόμο, μέχρι να φτάσετε στην Πύλη του Florian. Αν θέλετε να πάτε για φαγητό ή ποτό σε μια πιο εναλλακτική περιοχή, κατευθυνθείτε στο Tytano, ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, ιδανικά το προτείνω για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα μαγαζιά βγάζουν έξω τραπεζάκια.

Επόμενη στάση Καζιμίερζ – εβραϊκή συνοικία. Η γειτονιά που γυρίστηκε η Λίστα του Σίντλερ (αν θυμάσαι τη σκηνή που πετάνε τις βαλίτσες από τα μπαλκόνια). Διακρίνεις μια φθορά στα κτίρια, αλλά η γειτονιά μαζεύει πιο εναλλακτικό κόσμο για φαγητό και ποτό. Θα περάσεις από τη Συναγωγή αλλά και από την Εκκλησία του Σώματος του Χριστού.  Μερικά μέτρα από την εκκλησία του Σώματος του Χριστού μη χάσεις τη Γέφυρα Father’s Bernatek με τα αιωρούμενα αγάλματα του Jerzy Kedziora.

tip: Σε αυτή τη γειτονιά θα βρεις πολύ ωραία μαγαζάκια με σουβενίρ και είδη διακόσμησης.

Ημέρα 2η: Άουσβιτς – Μπιρκενάου & Αλατορυχεία Wieliczka 

Βρείτε σε ξεχωριστό post όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στο Άουσβιτς. Plus οδηγός για τα αλατορυχεία Wieliczka, τα οποία σταμάτησαν την λειτουργία τους το 1996 και έκτοτε λειτουργούν ως καλλιτεχνικός χώρος, για τουριστικές επισκέψεις αλλά και για δραστηριότητες που θα ανακαλύψετε στο άρθρο μου εδώ.

 

Ημέρα 3η: Ζακοπάνε – Μορσκιέ Όκο

Άλλη μια τρομερή μονοήμερη εκδρομή που πραγματικά αξίζει να κάνετε! Διαβάστε τα πάντα στο ξεχωριστό αφιέρωμα που έχω ετοιμάσει εδώ. Για το Ζακοπάνε φανταστείτε μια δική μας αράχωβα 8 φορές μεγαλύτερη, το μέρος για τις χειμερινές εξορμήσεις των Πολωνών. Αλλά αυτό που συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι η λίμνη Μορσκιέ Όκο και μερικές λίμνες ακόμα, εξαρτάται από τον χρόνο που έχετε αλλά και την εποχή, λιγότερο παίζει ρόλο η φυσική κατάσταση.

Ημέρα 4η: Κρακοβία

Ξεκινήστε τη μέρα σας με το Κάστρο Βαβέλ. Εδώ στο λόφο Βαβέλ χτίστηκε το πρώτο οχυρό της πόλης. Θα χρειαστείτε σίγουρα ένα τρίωρο καθώς μπορείτε να δείτε πέντε διαφορετικές αίθουσες/κτίρια του κάστρου. Βγάζετε εισιτήριο ξεχωριστά για κάθε τμήμα οπότε αν δεν σας ενδιαφέρουν όλες οι αίθουσες μειώνεται και ο χρόνος που θα περάσετε στο κάστρο. Μην παραλείψετε την Αίθουσα των Αντιπροσώπων και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του βασιλιά. Αν πάλι τα βαριέστε όλα αυτά, απολαύστε τη θέα στον ποταμό Βίστουλα και βγάλτε φωτογραφίες με τον δράκο.

Επιλογές μουσείων που ξεχώρισα και μπορείτε να επισκεφθείτε στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο σας: MOCAK – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας Μάνγκα.

Για εσάς που θέλετε χαλαρές βόλτες μπορείτε αν είστε Σάββατο στην Κρακοβία να χαζέψετε στην Αγορά με τις αντίκες στην Εβραϊκή συνοικία, προσωπικά δεν βρήκα μεγάλη ποικιλία αλλά ίσως ευθύνεται και ότι ήρθα χειμώνα και είναι λιγότεροι οι πάγκοι.

Ακόμα μια όμορφη επιλογή είναι το πάρκο Planty χειμώνα και καλοκαίρι και για καλοκαίρι αν έχετε μαζί σας και παιδιά ή σας αρέσουν και εσάς οι μικρές δραστηριότητες κάντε μια βόλτα μέχρι το Rope Park. Μπορείτε να μπείτε σε διαφανη στρογγυλή μπάλα μέσα σε λιμνούλα, να κάνετε βόλτα με σκηνή στον αέρα και πολλές άλλες δραστηριότητες.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Η Κρακοβία είναι για όλα τα γούστα και budget. Μπορείς να βρεις υπέροχες σουίτες και δωμάτια σε ξενοδοχεία γνωστών αλυσίδων (σε τιμές λογικές) καθώς επίσης και καταλύματα μέσω airbnb. Από την έρευνα που έκανα παρατήρησα ότι τα περισσότερα airbnb είναι υπέροχα διακοσμημένα και σε φοβερές τιμές. Εγώ έμεινα σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο Κάστρο Βαβέλ, πολύ οικονομικό, πανέμορφο και με δωρεάν, υπόγειο, πάρκιν. Αν θέλεις να μάθεις σε ποιο θα το βρεις στα highlights στο Instagram Poland Roatrip. Οι περιοχές γύρω από το κέντρο όλες εξυπηρετούν, οπότε διάλεξε πρώτα σύμφωνα με το budget σου.

Να περνάτε υπέροχα!

Instagram: https://www.instagram.com/blackswatchtravels/

Facebook Page: Blackswatch Travels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε